Фестивал “Талантът обича всяко дете”, гр. ДобринищеФестивал “Талантът обича всяко дете”, гр. Добринище

  • Деца обучават деца чрез най-новите методи в образованието;
  • Чрез изучаването на театър и изобразително изкуство децата се учат на качества като: свободно общуване с връстниците си, групово творчество, отговорност, инициативност, въображение;
  • Фондацията отпуска стипендии за целогодишно обучение по английски език, театрално или изобразително изкуство на деца с таланти, за новата учебна година.

Фестивалът „Талантът обича всяко дете“ е част от съвместния проект „Талантът обича всяко дете“ на фондация „Фондацията“ и Академия Юнити. Фестивалът е кулминацията на целогодишен проект, когато деца от цялата страна получиха свободен достъп до уъркшопите, на които се реализира новият метод на обучение “Деца обучават деца”. Уъркшопите бяха водени предимно от децата, обучавани в Летния лагер с изкуства на Академия Юнити, провел се в гр. Добринище, непосредствено преди Фестивала.

В продължение на осем дни, 19 деца се подготвяха в Добринище за реализирането на Фестивала „Талантът обича всяко дете“. Обучението им беше базирано върху реализирането на общ проект, разработен с активното участие на децата. Темата на таз годишния проект, беше „Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“, по текстове от „Малкият Принц“ на Антоан Дьо Сент Екзюпери. Всеки ден децата разработваха по една част от темата – дискутираха конфликта между възрастни и деца, кое е по-мъчно – да съдиш сам себе си или да съдиш другите, защо никога не ни харесва там където сме и към какво се стремим, какво е приятелството и какво значи да опитомиш. Дискусиите прерастваха в уроци по рисуване, оригами, упражнения по импровизационен театър, а от тях постепенно оживяваха героите на Екзюпери – самолета, боата глътнала слон, Малкият Принц, царят, пияницата, географът и фенерджията. Децата се научиха да изграждат с движение розата, да й придават характер с гласовете си, на сцената постепенно се появяваха боабабите, лисицата и житата. Декорът на представлението също се сътворяваше от детските ръце и въображение.

За осем дни, децата не само научиха смисъла на думите съпричастност и емпатия, но ги приложиха в действие. Те станаха безстрашни актьори, сценографи, художници, преподаватели, отговорни организатори на голямо събитие, но най-вече сплотен екип и откриха истинския смисъл на думата приятелство. Ентусиазмът лесно се предава между децата и малките преподаватели с радост предадоха своите нови умения, в театъра и изобразителното изкуство, на върстниците си, които се присъединиха към тях във фестивалния ден.

Повече интересна информация и много забавни видеоклипове за подготовката и провеждането на фестивала „Талантът обича всяко дете“, можете да намерите на:

https://www.youtube.com/user/UnityAcademyChannel