IMG_4495

Playback театър в детската театрална школа

Скъпи приятели,
Като част от новата ни обучителна програма, през тази учебна година, децата от различните школи на обучение се включват в допълнителни събития, които да обогатят основанта им учебна програма – участия в уъркшопи, пленери, изложби, състезания. В унисон със обучителната ни стратегия, на 21 януари, д-р Антоанета Петрова – главен асистент в департамент „Театър“ на НБУ, проведе уъркшоп по playback театър с децата от Театралната школа на Юнити Академия. Д-р Петрова е един от основните радетели за съживяването на playback театъра в България.

IMG_4927IMG_4430IMG_1703Playback театърът („to play it back”- да изиграеш отново), е импровизационен театър, базиран на личните истории на хората от публиката. Той има структура, форма и ритъм, но няма сценарий. Актьорите използват умението си да слушат, да вникват в преживяванията на другите и креативността си, за да „върнат обратно” разказаните истории. На живо и спонтанно се изпълява и музиката към тях.

IMG_1706 IMG_4487 IMG_4684Playback театърът дава възможност на всеки да избере ролята си- дали ще е участник, главен герой или зрител. Playback представлението е преживяване, което не може да бъде описано защото всяко представление е уникално и всеки участник го преживява по различен начин.

Цялото това приключение завърши с кратък спектакъл, в който децата изиграха истории разказани на място от техните родители. Ето и отзивите на разказвачите:

IMG_4495IMG_5086 IMG_4950“За нас, като родители, бяхме очаровани от днешната работа на Тони и на всички дечица, които имаха възможността да вземат участие в уоркшопа по Playback театър. Според нас предвид посочените обстоятелства децата се справиха блестящо. Беше много весело и забавно. Сигурен съм, че децата също се забавляваха.
Струва ми се, че би било чудесно ако има уоркшопи, които да надграждат курсовете по театър. Възможно е това да помага на децата да се развиват, като актьори и актриси.
Още веднъж, представлението днес беше много хубаво. Браво.
Поздрави сърдечни,
Ивайло и Веселина”

“Откакто децата ни са част от Академията ни се случиха и изживяхме с тях толкова прекрасни моменти. Професионализмът и любовта, с която екипът на Unity работи с децата над всеки проект, заразява трайно! Поредното уникално преживяване, на което имахме удоволствието да се насладим, а и да бъдем част от него, беше едно нестандартно представление по Playback театър, в което нещата се случваха на момента. Впечатлена съм от играта на децата, от умението им за толкова кратко време за подготовка, да успеят да импровизират така убедително на сцената!
Благодаря на преподавателя по Playback театър д-р Антоанета Петрова и на екипа от Unity Academy, които разкриха на децата ни още едно вълшебство…
Даниела Теофанова,
майка на Ники и Гого”